HANGLEMEZBARÁT
Amióta érdekel a rögzített zene kultúrtörténete, azóta készülök erre a kellemes kirándulással egybekötött, múzeumlátogatásra.
Terényben /egyesek szerint Nógrád-megye legszebb falvában/ helyezkedik a célpont, és persze az addig vezető út is, rendkívül kellemes természetbéli látnivalókat rejt.
Pár szóban az élményekről:
A házigazda szivélyesen fogad, persze épp bütyköl egy kis szerkezetet, és közben zenét hallgat, mondanom sem kell, hogy hanglemezről.
Már akkor felvetődik bennem egy picit kósza gondolat, miszerint szívesen belepillantanék a lemezgyűjteményébe...meg is kérdezem!- csak annyit hallok
"hát ha lesz rá ideje!"...-akkor még nem tudtam, hogy nem időm nem lesz rá, hanem -KEDVEM-!!!
Miután megkérdezi, hogy honnan jöttünk, és hogy mennyi időnk van a kiállitásra, belekezd a szines, tartalmas tárlatvezetésbe.
Látszik a hozzáállásán az alázat, és a nagyfokú hozzáértés, és miután körülbelül 3 órát töltünk nála, a végére beiktat nekünk a stúdiórészben
egy kis zenehallgatást, és a székéből alig tudok felállni -a kellemes fáradtság, illetve a látnivaló okozta ámulat miatt-
és tényleg legközelebbi alkalomra hagyom a hanglemezeibe való belepillantást...
A múzeum kiállított anyaga több, mint 300 db készüléket mutat be, amelynek minden darabja működik! A gyűjtemény 19 gyártó országból és 115 gyártó cégtől származó magnetofont mutat be. Ezzel a múzeumban látható kiállítási anyag a VILÁG LEGNAGYOBB ORSÓS MAGNÓ GYŰJTEMÉNYE!
Különlegessége a kiállításnak, hogy minden készüléken, a készülék megjelenési helyéről és idejéből való zenei anyag szólal meg. A készülékeket a tulajdonos tartja karban és javítja, esetenként baráti segítséggel. A múzeumi bemutató az Alapító által tartott körbevezetéssel történik. Az orsós magnók történeti fejlődésének bemutatása előtt egy rövid hangrögzítés-technikai bemutató tekinthető meg, amely Edison fonográfjától, a gramfonokon, az acélhuzalos és a lemezes hangrögzítők megszólaltatásán keresztül jut el 1935-ig, a MAGNETOFONIG.
A múzeum kiállított anyagának megtekintésére, meghallgatására 2 órát célszerű szánni. A kiállítás történeti sorrendben van felépítve, mely a professzionális, rádió- TV stúdiók és a filmipar által használt stúdió magnetofonokkal megszólaltatott gyönyörű sztereó hangzásbemutatóval fejeződik be a stúdió helyiségben.
Külön említhető büszkesége a gyűjteménynek a TELJES MAGYAR GYÁRTMÁNYÚ közhasználatú orsós magnó kollekció. Ez 25 db különböző típusú magnetofont tartalmaz, köztük néhány különlegességgel. Ezen felül van a magyar Mechanikai Labor által gyártott Európa-hírű STM stúdió magnetofonokból bemutató kállítás a stúdióban.A múzeum látogatottsága folyamatosan nő és annak ellenére jónak mondható, hogy a működési helye, Terény egy kevéssé ismert, eldugott, de gyönyörű természeti környezetben fekvő nógrádi falucska. Nosztalgiázó, zeneszerető felnőttek, iskolás gyermekcsoportok egyaránt szívesen látogatják a múzeumot. A rádiós- és a televíziósszakma, a hanglemez és a filmipar hangmérnökei ugyancsak rendszeres látogatói a múzeumnak, akik örömmel fedezik fel azokat a stúdió magnetofonokat, amelyekkel valaha dolgoztak.Sok- sok olyan szakember látogatta meg a múzeumot, akik a volt magyar magnó gyártó vállalatoknál dolgoztak. Az említett szakemberektől sok segítséget kapott a múzeum, információkban és technikai eszközökben egyaránt.


NÓGRÁD MEGYE 2696 TERÉNY, Kossuth u. 10.
Nyitvatartás:
Minden nap 9-12 óráig és 13-18 óráig./kivéve hétfőn/
Mobil: 06-20-919 9802


Ezt TÉNYLEG minden zeneszerető, nosztalgiázó embernek látnia kell egyszer.
De addig is nézzétek meg a közel 80db fotóból készült slideshowt: Itt ,
Készítettem egy röpke kis videófelvételt: